En blogg från Högskolan i Borås

söndag 25 mars 2012

Kenya 4 - kontaktresa för MFS

Kibugat ICT Centre


Man har funnit olja i Turkana, en torr och till viss del ökenliknande region av Kenya. Utifrån ett perspektiv, där man arbetar sig bort från beroende av olja, känns det kanske inte toppen. Eller åtminstone komplicerat. Utifrån ett ekonomiskt och mer kortsiktigt perspektiv, kan det annars verka glädjande. Men... Riskanalysen är framträdande i media. Det är ingen som vågar ta ut något i förväg av det här svarta guldet. Jag gissar att man faktiskt är ganska luttrade av tidigare stora affärer, som lett till att belopp större än landets fulla BNP har förts ut till utländska konton. Och av att ingen på riktigt har straffats för detta.
Kibutat ICT Centre i en gammal kolonialgård, mitt i theodlingarna i Kipsigis.
Kibugat ICT Centre, som mitt sällskap bibliotekarien Joshua och jag tog oss efter en hisnande bussresa ner i Rift Valley och Masailand och åter upp på kipsigisfolkets av theodlingar fulla kullar och berg, var verkligen värt att åka till.
Samtal med Leonard, acting maganger för Kibugat ICT Centre.
Mitt i bergen, dit bara jordvägar och stigar för, finns i en gammal ommålad kolonialgård, ett levande ICT-center, grundat av en man från trakten, som numera bor i England. Tillsammans med samarbetspartners, har han lyckats bygga upp en verksamhet kring ett fyrtiotal datorer och en boksamling. Föreningen IT Skills for Rural Kenya, är den organisation som står bakom arbetet. Här tränas ungdomar i trakten i grundläggande datakunskaper, samtidigt som man får grundläggande kunskaper i internetanvändning efter detta. Man har på detta vis utbildat över hundra elever. Dessutom får skolorna just i närheten använda sig av datorerna. Och man planerar öppnandet av ett internetcafé. Föreningar i trakten är välkomna att komma och använda sig av datorer.
Ganska många datorer samlade på en liten och otippad plats!
Utöver personal och volontärer, samt några elever, mötte vice chiefen upp och hälsade välkommen. Byns äldste kom och hedrade mötet, precis som en representant från styrelsen, som meddelade att han numera minsann hade skrivit på en dator. De sistnämnda dekorerades med en av högskolans pins.

Den äldste i Kibugat slöt upp (tillsammans med chiefen,
som dock inte syns på denna bild).
Kibugat ICT Centre är exempel på en verksamhet, som jag tror skulle kunna vara intressant för eventuella MFS-are att utgå ifrån. Det är ett ganska unikt ställe givet alla resurser som där finns, samtidigt som det finns många liknande initiativ i landet. Man kan studera verksamheten utifrån olika perspektiv. Man kan jämföra den med andra. Man kan länka det lilla centrat till politiska processer... (Har jag ännu skrivit att allt är politik i Kenya?) Man kan också passa på att dela med sig av sina egna erfarenheter, för Kibugat ICT Centre är ungt och dess personalen inte utbildad.
Omgivningarna och vägen till centrat.
Genom att dyka upp där med en bibliotekarie, tror jag dock att jag eventuellt kan ha fått en sten i rullning. Och det är den som handlar om att göra något med den boksamling man har.

Boksamlning på Kibugat ICT Centre. 
Och oj! Idag på morgonen, står det i tidningen att delar av den mark där olja nu har funnits i Turkana, har sålts till oljebolaget av ett företag som ägs av en MINISTER. Ännu så länge anonym..

Veronica Trépagny
Internationell koordinator
Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar