En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 8 maj 2012

Erasmusutbyte till Huelva i Spanien


 Marie Gustafsson och jag (Lena Wadell) från BLR har genom erasmus åkt på internationell vecka i Huelva i sydvästra Spanien. Ca 55 deltagare från Europa, Ryssland och USA träffas och nätverkar. Deltagarna består av bibliotekarier, lärare och internationella koordinatörer.


  Vårt första möte med biblioteksspanien var ett nedlagt folkbibliotek i de gamla judiska kvarteren i Sevilla.
Uteliggaren skrattade åt bibliotekarierna från Sverige som fotade.

Då vårt plan gick på Söndagen till Malaga och vi åkte tåg till Sevilla, hann vi med att bese valda delar av staden  innan vi kom till vår slutdestianation Huelva. Vi hann precis med den sista guidade turen på den stora tjurfäkningsarenan, vilket var mycket intressant. Vi lärde oss mycket och fick se var tjurarna släpps in och var matadorerna går ut.

Sevilla i skymning var en bedårande stad. Här utsikt från bron över floden Guadarquivir.

Vår internationella vecka har börjat. Här är jag tillsammans med bibliotekarien Merja från Karelen. Merja berättade att hon var liksom oss undervisande bibliotekarie. Första dagen bestod i en praktisk genomgång av veckan, vilken blir fullspäckad av nätverkande, sociala aktiviteter såsom spanskakurs, utflykter och en daglig "worksession" i huvudbiblioteket med kollegor från övriga Europa. De andra kommer från Belgien, Polen, Ungern och Rumänien.  Efter den genomgången var det Key Note Speaech Maxim Stepanov från Russian State Social University som hade en dryg timmas genomgång av Rysslands universitetssystem och efter det åkte vi ut på en tre timmar lång utfärd där vi fick Huelva visat för oss. Här står Marie framför ett stort monument av snäckor och sandsten som amerikanarna  har skänkt till  minne av Christoffer Columbus upptäckt av Amerika. Christoffer Columbus seglade ifrån en liten hamn inte många kilometer från Huelva.


Här träffas vi första kvällen. Bibliotekarien Juan som jobbar på huvudbiblioteket på Universitet har gjort vårt schema. Han visar oss ett litet filialbibliotek inom ekonomi som låg i centrum där vi hade en kvällsträff. Det var  ett slutet bibliotek där studenterna fick beställa fram allt material.

Här är några av bibliotekarierna som är med den första kvällen. Detta var vår fösta dag i Huelva och nu är det dags att  sova för att orka med morgondagen. Fler rapporter kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar