En blogg från Högskolan i Borås

lördag 12 maj 2012

Huelva 4

Idag har vi avslutat vårt Erasmusutbyte- den internationella veckan i Huelva. Vi har åkt tåg från Huelva med byte i Cordoba och övernattar i Malaga för att slutligen flyga hem till Göteborg i morgon. Sammantaget tycker vi att det har varit ett mycket givande besök och speciellt biblioteksbesöken. Det har varit roligt att träffa så mycket kollegor från så skilda länder och utbyta erfarenheter. Huelva anordnar internationell vecka varje år och är verkligen värd att åka på. Här på bilden är vi åtta besökande bibliotekarier samt bibliotekschefen på universitetsbiblioteket i Huelva och tre av hans medarbetare. Vi hoppas kunna träffa några av dem igen.

Vi fick reda på hur de arbetar med informationskompetens och vad som förvånade oss var att de lade mycket resurser på den tredje uppgiften d v s utbildar pensionärer eller +55 och uppåt som de kallade dem. De reser runt i provinsen och kommunen står för lokalen medans personalkostnaden står universitetsbiblioteket för. De medgav att de har många bibliotekarier. En del är tillsvidareanställda och en del är anställda på kontrakt. Vi förstod också varför de behöver vara så många som 58 bibliotekarier på drygt 13 000 studenter. De arbetar bara fem timmar om dagen under sommarmånaderna och sju timmar övrig tid och då är lunchtiden inkluderad. De har två och en halv månad semester spritt över året och de får tre extra betalda månader! De tyckte själva att de var priviligerade med bra arbetsvillkor. De har inga individuella löner utan det finns tre steg beroende på erfarenhet och lönerna var inte så låga.
De andra bibliotekarierna från Finland och Belgien hade också extra betalda månader.
Förutom vår givande vecka i Huelva så har vi haft sol mest hela tiden och reser vi hem till regnet i Borås, vi hoppas dock vi kan ta med oss solen hem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar