En blogg från Högskolan i Borås

lördag 8 juni 2013

Slutspurt

Fredag 7 juni. Sista dagen på 2nd CUAS International Staff Week. Olivia från Tyskland och jag hade följe till CUAS idag. Vi träffades vi bron till Altstadt Villach.
Bron över Drau till altstadt Villach.
En ca 45 minuters promenad utmed floden Drau. Under tiden fick vi möjlighet att utbyta mycket erfarenheter. Olivia blev intresserad av Högskolan i Borås bibliotek och vår utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap. Väl på CUAS var det presentationer från flera av oss som medverkat i den internationella veckan. Jag bidrog med att berätta om hur HB jobbar inom Nordplus och att vi har flera olika program där. Några blev intresserade av hur och varför de inom Nordkvist använder skandinaviska som gemensamt språk. Fungerar det verkligen? Vad är skandinaviska? Vi fick även en intressant presentation från en masterstudent på CUAS om hur de tagit fram en prototyp för att lyssna på hjärtat på "distans", stetoskop via iOS. Väldigt intressant hur de monterat in en mikrofon i ett stetoskop och sedan kopplat ihop det med ett iPhone-headset mm. 

Vi avslutade dagen och veckan med utvärdering och att vi fick ta del av varandras och CUAS presentationer på ett USB-minne. Veckan har präglats av två olika gemensamma samtalsområden: 1. Våra olika universitet och utbildningar. 2. De stora översvämningarna i Österrike och andra länder utmed Donau. Hur kom du till Villach, förseningar, ändrade färdvägar och färdsätt? Vet du om ditt tåg går som det ska? Får du åka en annan väg? Elises universitet i södra Tyskland stängdes på onsdagen och skulle vara stängt i ca en vecka pga att vägarna till universitetet var översvämmade.

Resan med tåg från Villach till Salzburg fungerade perfekt, inga förseningar. Jag hade följe med Elise som från Salzburg fick åka en annan väg och med något extra byte för att komma hem. Tågresan genom det österrikiska landskapet, passerade bl a Bad Gastein, var fantastiskt fin. Solsken på höga alptoppar som toppades av snö. Vackert! Åter i Salzburg så kunde jag konstatera att vattnet i Salzach hade runnit undan mycket sedan i söndags. Fast vattnet var fortfarande väldigt brunt av slam. Helt otroligt att se spåren av hur högt upp den varit. På lördagen visade sig Salzburg från en helt annan sida än en vecka tidigare. Solsken och varmt väder.Min upplevelse av veckan är mycket positiv. Att ha möjligheten att delta i en vecka som denna har gett mig väldigt mycket. Jag har fått en inblick i flera länders utbildningssystem och hur man jobbar på olika håll. Ett sådant här utbyte vill jag verkligen rekommendera fler att försöka få tillfälle att göra, det är verkligen utvecklande på många sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar