En blogg från Högskolan i Borås

torsdag 6 juni 2013

Tre länder på en dag

Samling tidigt för en internationell bussutflykt. Till mångas förvåning var David och Oscar från Spanien de som anlände först till samlingsplatsen. Det dröjde inte länge förrän vi kom in i ett underbart landskap med höga toppar och djupa dalar. Vi passerade inom kort gränsen till Italien. Bussen letade sig in till en liten italiensk by, Venzone, där vi stannade till en stund med fika och tittade på bebyggelsen.

Fikadags med briocher på torget i Venzone.

Alla möjliga gäster  på kaféet

Venzone drabbades 1976 av en jordbävning och det mesta av bebyggelsen blev förstörd. Men byn beslutade sig för att bygga upp alla hus igen i sitt ursprungliga utseende. De använde samma stenar i återuppbyggnaden. Inne i kyrkan visades bilder av hur de under återuppbyggnaden av kyrkan hade sorterat upp stenarna i olika sorter och storlekar. Det såg ut som ett slags jättepussel.

Därefter fortsatte turen söderut i Italien vi kom ner i ett mer slättlandsliknande område. Ca 20 km från Adriatiska havet började vi slingra uppåt igen, in på riktigt smala vägar och passerade nästan obemärkt in i Slovenien och stannade i byn Brda.
Vi stannade för lunch på en familjeföretag som bedrev en mångsidig verksamhet. De hade vingård, luftorkade skinkor, bedrev en lien hotell- och restauranverksamhet, som de snart skulle utöka med spa. Värdinnan berättade om hur förutsättningarna hade förändrats sedan gränserna öppnats mera och folk började hitta hit.

Vi fortsatte därefter sakta åter mot Villach genom Slovenien i ett slingrande, dramatiskt och fantastiskt vackert landskap med bergsyoppar runt 2000 möh. Inga vägar för den som hade bråttom men väl värda en färd om man tycker om den typen av landskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar