En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 18 mars 2014

Me alegro de volver a la Universidad de Alcalá

Söndag 16/3-14


Mycket trevligt att vara tillbaka i Alcalá de Henares och Universidad de Alcalá efter 2 år. 
Utsikt från lägenheten

Har fått tag i en lägenhet som ligger i centrum av Alcalá, vid Puerta de Madrid. (Härifrån gick den gamla huvudleden till Madrid och i Madrid finns en motsvarande Puerta de Alcalá)

Alcalá de Henares är en liten stad på ca: 200 000 invånare med ett mycket fint historiskt centrum. Staden är med på Unescos världsarvslista.


Alcalá de Henares är känd för sitt gamla universitet (Universidad Complutense) som är ett av världens äldsta universitet. Det grundades av kung Sancho IV av Kastillien redan 1293. 


Måndag 17/3 -14

Dpto Ciencias de la Computación
Profesor Luis de Marcos Ortega mötte mig vid min lägenhet på morgonen och vi körde till Dpto Ciencias de la Computación, som ligger i utkanten av staden.

Jag sitter i samma rum som vid min tidigare vistelse vid universitetet. Allt känns väldigt bekant och jag får träffa många av de personer som jag lärde känna för två år sedan.

Dagen spenderas mest åt att få detaljerade förutsättningar för den föreläsning jag skall hålla i slutet av veckan. Information kring vilka kurser de har läst tidigare på sin masterutbildning och vilka kurser som kommer efter den kursen som jag är inbjuden till underlättar för att kunna genomföra en lyckad föreläsning. Träffar bland annat profesora Eva García López som har kursen i användbarhet i direkt anslutning till Tecnologías de cliente web som jag är inbjuden till.


Tisdag 18/3-14

Efter min sedvanliga café solo med profesor Luis de Marcos Ortega på morgonen så träffade jag
Real Madrid vs. Schalke 04
profesora Eva García López och hennes forskarkollega Antonio för intressanta diskussioner kring forskning kring användbarhet och användarupplevelser. Dagen bjuder på många intressanta möten och mer underlag för min planering tills på fredag.

Vid fyra tiden på eftermiddagen, som är efter lunch i Alcalá, så satte jag mig på tåget in till Madrid för att bege mig till Santiago Bernabéu. På denna imponerande arena såg jag Real Madrid vinna över Schalke 04 i en Champions League match. Det är nästan så att jag är en Madridista nu:)

Onsdag 19/3-14

Vid Plaza de Cervantes med utsikt mot Calle Mayor
Spanien firar idag fars dag, San José, det är en helgdag i regioner som Valencia och Murcia men inte i Madrid.

Det är som vanligt på universitetet, men en del slutar vid lunchtid så att de kan åka till sina fäder och fira dem.

Jag skjutsade Luis till sina föräldrar och åkte hem tidigare denna dag för att njuta av en lång tapaslunch vid Plaza de Cervantes i vårsolen.
Då jag befinner mig i La Mancha regionen så njuter jag givetvis av lagrade Manchegoostar.Torsdag 20/3-14

Idag är det mycket som ska bli klart inför morgondagens föreläsning, men inte så lätt att få så mycket gjort på kontoret. Alla är så otroligt trevliga här på Universidad de Alcalá och vill träffa mig och prata om allt från EU-projekt till varför jag inte gick på en Atlético de Madrid match i stället för en Real Madrid match.
Miguel de Cervantes barndomshem
Luis tog mig och ett par italienska gästforskare på en rundvandring i staden på seneftermiddagen/ kvällen.

Bilden är tagen framför författaren Miguel de Cervantes barndomshem i Alcalá de Henares där han föddes 1547. På bilden sitter jag med karaktärerna Don Quijote och Sancho Panza från romanen El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha.
Den gamla universitetsbyggnaden i Alcalá
Denna bild är tagen på den gamla universitetsbyggnaden och tillhör Universidad de Alcalá.

Här delas författarpriset Premio de Literatura en Lengua Castellana Miguel de Cervantes årligen ut av Spaniens kung.

 

 

 

Fredag 21/3-14

Idag håller jag min föreläsning "UX consideration with HTML5" på kursen Tecnologías de cliente web. Föreläsningen börjar först kl.16.00 så jag har ett par inbokade möten innan dess. Träffade profesor Luis Fernández Sanz för att prata om eventuella EU-projekt och profesor José Ramón Hilera González för att höra det senaste från EU kring web accessibility.

Diskussioner kring utdelade uppgifter
Slide med 2 av 4 diskussionsuppgifter
Veckan före min ankomst till Alcalá så blev det lite ändrade förutsättningar för studenterna på den kurs jag var inbjuden till. Samma dag skulle deras examenshögtid hållas med början kl. 18.00.

Det var inte alla studenter som berördes av detta men tillräckligt många för att behöva tänka om upplägget på föreläsningen. Behövde koncentrera det viktigaste budskapet till början av föreläsningen innan första pausen, ifall några av de som skulle gå på högtiden skulle dyka upp.
Föreläsningen skall även spelas in för att vara tillgänglig på utbildningsplattformen BlackBoard. 

Resultat
Det kom både studenter och kollegor till föreläsningen, även de studenter som senare skulle på examenshögtiden. Gjorde som föreslaget och föreläste från 16.00 till 17.30 och efter pausen så agerade jag moderator när studenterna fick uppgifter att diskutera och presentera.

Studenterna var fokuserade under föredraget och mycket villiga att föra intressanta diskussioner efter pausen. Ur ett utbytesperspektiv tycker jag det blev till min fördel att få tid att diskutera mera med studenterna än normalt. De studenter som inte kunde närvara under diskussionsdelen fick uppgifter upplagda på BlackBoard som de skall svara på skriftligt med deadline 16 april, lite arbete kvarstår alltså från min sida.

Det blev en mycket lyckad tillställning, väl anpassad till målgruppen, vilket också syns i den efterföljande utvärderingen studenterna fick göra.
Malin Nilsson & Luis de Marcos Ortega

Detta tyckte både Luis och jag var en god anledning till att fira med god mat på en av de många restaurangerna i Alcalá.


Jag känner mig mycket nöjd med min vistelse i Alcalá de Henares och vet att jag är välkommen tillbaka.

¡Nos vemos!
Malin Nilsson
                   -14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar