En blogg från Högskolan i Borås

onsdag 2 juli 2014

Eva-Lotta och Fredrik på Utbyte i Tarragona, Spanien 140702

Vi befinner oss for tillfället i Tarragona, Spanien genom utbytesprogrammet Erasmus. Vårt uppdrag är att jobbskugga kollegor pa kommunikation- och administrationsavdelningarna här vid University of Tarragona Universitat Rovira Virgili. 

Vi anlände i Barcelona under måndagen och tog sen bussen via kusten till Tarragona som ligger en timmes bussresa söder om Barcelona. Tisdagen var vår första utbytesdag och forskaren samt läraren Maria Herrera mötte upp oss vid campus som ligger mitt i stan för att sedan eskortera oss till Rectors Office beläget i den romanska delen av stan där även kommunikationsavdelningen sitter. 

Vi fick en kort presentation av universitetet av deras kommunikationschef, Ignasi Soler Seras och Jordi Garcias Blavi, en av de grafiska formgivare. Vi fick lära oss att universitetet är utspritt i flera stader har i Katalonien och att det här var den centrala kommunikationsavdelningen som forsörjer samtliga campus med kommunikationskompetens. Vi fick särskild inblick i deras sätt att jobba strategiskt med forskningskommunikation. Kommunikationschefen har sedan ett år tillbaka gjort en speciell satsning på att bygga upp en avdelning för just forskningskommunikation. Den bestod av två personer som jobbade lika intensivt som framgångsrikt med en bred palett av aktiviteter. Bland annat beskrev de hur de arrangerat ett tredagars symposium med sex tidigare nobelpristagare och ett hundratal doktorander, kallat Nobelforum. Under dessa tre dagar gavs plenumförelasningar för alla deltagare, blandat med handledningstillfällen där samtliga dokorander fick handledning i sitt avhandlingsarbete av nobelpristagare. Ett annat exempel på aktiviteter som koordinerades av univeristetet var ett stort projekt som syftade till att bilda ett stort nätverk av forskningsinstutitioner, universitet, företag osv. kommunikatörerna avsvarde då för intern- och extern kommunikation bl.a. i form av en omfattande webbsida. 

En aktivitet som vände sig till presumtiva studenter var Summer Science Campus som riktade sig till gymnasieelever. Summer Science Campus pågår under fem veckor men varje elev får bara närvara under en vecka var. Under veckan får de delta i olika experiment som leds av forskare från universitetet.
Varannan vecka spelar de tillsammans med den lokala radiostationen in ett halvtimmesprogram där forskare från universitetet får möjlighet att presentera sin forskning.
Deras presentation var både imponerande och inspirerande och gav en del idéer till hur det går att arbeta vidare på Högskolan i Borås. 

Ignasi, Jordi och Eva-Lotta utanför rektorsbyggnaden

Xavier Jiménez Triguero och Montse Cartañà som är ansvariga för forskningskommunikationen
På onsdagen träffade vi doktoranden Mireia Llaurado som tillsammans med olika kollegor fran biblioteket, journalist- och sjuksköterskeutbildningarna gav oss en guidad tur runt campus. Vi fick se hur de planerar att modernisera sitt bibliotek och blev upplysta om att de faktiskt har en språkskola där de kostnadsfritt lär ut spanska, katalanska och engelska till studenter och personal. Då all annan utbildning samt material kostar här i Spanien var detta lite överraskande. Deras lokaler för journalistutbildningen är högst imponerande med modern och påkostad utrustning för såval TV- och radioproduktion. Lokalerna används dessutom av lokal media, bland annat spelas de lokala tv-nyheterna (TAC12) in här på campus. 
Även sjuksköterskeutbilningens lokaler ligger i framkant. De bygger för tillfället ett simuleringsrum med TV-monitorer och ett intilliggande observeringsrum där lärarna kan observera studenterna och ge dem instruktioner när de jobbar i olika scenarier med simuleringsdockor. 

Journalisstudenternas övningssal för radio

Studio för lokala nyheterna

Docka för övning av intubering


Arm för övning av venprovstagning 
Pågående uppbyggnad av observationsrum

Soliga (om än lite blåsiga) hälsningar
Eva-Lotta och Fredrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar