En blogg från Högskolan i Borås

måndag 7 juli 2014

Eva-Lotta och Fredrik på Utbyte i Tarragona, Spanien 140703

Idag var vår sista dag på vårt utbyte och vi har spenderat den på varsitt håll. Eva-Lotta har intervjuat Maria Herrera och Christer Axelsson om deras gemensamma forskningsprojekt. En intervju som även kommer synas på webben och som pressmeddelande under höst. tanken är också att Eva-Lotta ska samarbeta med kommunikationsavdelningen här på URV kring spridning av forskningsresultaten från studien i såväl Sverige som Spanien.
Studien, som pågått sedan juni 2013,  omfattar 2200 patienter i Sverige och 160 i Spanien men förhoppning en är att det inom tre år ska ingå 3000 patienter i den spanska delen av studien. De båda forskarna har precis fått en artikel accepterad för publicering i British Journal of Medicin, och offentliggörs idag torsdag eller imorgon fredag.

Fredrik fick åka till ett annat campus i Tarragona och träffa Andreu Martì och Javier Leganeta som arbetar med Moodle vilket är deras nätbaserade läroplatform motsvarande vårt PING PONG. De är två personer som ansvarar för supporten för hela URV, både gentemot lärare och studenter och det rör sig om 15 000 nya användare varje år. På grund av den finansiella krisen har de varit tvungna att dra ner mycket på personalen på den här avdelningen. Moodle är ett Learning Management System (LMS) med många fördelar. Då det är open-source finns det möjlighet för universitet att själva utveckla och anpassa Moodle efter deras egna behov och eftersom det är ett väl använt LMS i Europa finns det ett enormt community där det går att hitta inspiration och hjälp med sitt utvecklande. Andreu och Javier berättade att de även har en avdelning som hjälper lärare med presentationer av föreläsningar i både audio och video och även hur de kan använda Moodle på ett praktiskt och pedagogiskt vis. De har lagt väldigt mycket resurser på instruktionsvideor för personal och erbjuder även workshops vid efterfrågan. Det är inte obligatoriskt för lärarna att använda sig av Moodle men Andreu uppskattar att det är runt 70% av lärarna som ändå gör det.

I fredags publicerades en metodartikel från studien i tidskriften BMC British Emercency Medicine. Läs artikeln här i fulltext: http://www.biomedcentral.com/1471-227X/14/15/abstract (open access)

Andreu och Javier framför Moodle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar