En blogg från Högskolan i Borås

fredag 13 oktober 2017

Jobbskuggning på Aalto Universitetets högskola för konst, arkitektur och design

Vi, Sara och Emilia arbetar som undervisningstekniker i Färg och Tryck Design lab på Textilhögskolan. I augusti besökte vi Aalto universitetet i Helsingfors, skolan är i dagsläget förlagd på två olika platser i Helsingfors och vi besökte båda. Inom ett år kommer alla utbildningar att ligga på samma plats, närmare bestämt i Esbo.
De konstnärliga utbildningarna håller till i Arabias gamla fabriker (fram till flytten) och vi fick möjlighet att åka tillbaka och jobbskugga den tekniker som arbetar i deras Färg och tryck lab.

På måndag kväll den 2 oktober satte vi oss på planet till Helsingfors. Det var mörkt och lite regnigt när vi kom fram till hotellet, spända av förväntan.

Tisdag morgon mötte vi upp Eeva som är tekniker inom färg och tryck. 


Vi började med en kopp kaffe, vi pratade om hur vi ville lägga upp veckan och hur Eevas vecka brukar se ut. Vi började med att digitaltrycka och det var intressant att se och få ta del av hur Eeva arbetar med maskinen, rester från tryckprocessen och olika praktiska lösningar som förenklar hennes arbete. Något vi tar med oss hem.


Vi hade tagit med oss våra kemikalielistor och vi gick igenom dessa och jämnförde med Eevas. Pratade om olikheter och likheter, säkerhetsdatablad och kemikaliehantering. Gick även igenom leverantörer för olika material och kemikalier. Tittade på prover och hittade några tekniker som vi skulle vilja prova att göra.


Resten av veckan fylldes av att hjälpa Eeva i hennes dagliga arbete och göra olika prover.
En teknik som vi gärna ville prova är deras sätt att göra reservagetryck, vilket är en teknik där du reserverar en yta på tyget från att tryckfärgen fixeras. Vi provade på olika material och två olika reservagepastor. De gav väldigt olika resultat.


En eftermiddag höll Eeva i en introduktions föreläsning om bla säkerhet i labbet (på finska) så då passade vi på att besöka en av deras leverantörer som lyckligtvis har en butik några hundra meter bort från skolan. Vi fick möjlighet att prata med mannen som arbetar där om deras tryckfärger, material och om möjligheten att leverera till oss i Borås. Några olika material fick följa med oss hem.

Under vecka kom även några av designlärarna in i verkstaden och berättade om deras arbete med studenterna och kurserna i verkstaden. En skillnad mellan Aalto och Textilhögskolans tekniker är att de inte undervisar. De ser till att allt fungerar, alla material och kemikalier finns och att hjälpa studenterna.
Sista dagen fick vi möjlighet att se och använda deras stora ångfixeringsmaskin, vi fixerade våra prover och en forskares digitaltryck. En smidig och snabb maskin som gav ett väldigt bra resultat. Innan vi lämnade skolan fick vi en rundvisning i de övriga verkstäderna, konfektion, trikå och väv.
Våra kvällar bestod av att besöka Marimekko outlet, Designmuseum och självklart Stockmann. Vi åt god mat och gick och lade oss nöjda och fulla av intryck varje dag.


Veckan har gett oss många nya idéer och bra lösningar som förenklar vårt vardagliga arbete.


Om ett par veckor kommer Eeva till Borås och hon får följa oss under en vecka. Det ska bli roligt att träffas igen och att visa henne hur vi har det och hur vi arbetar. Att få möjlighet att bolla fler tankar och att få svar på frågor som uppkommit efter vi kom hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar