En blogg från Högskolan i Borås

onsdag 6 december 2017

Biblioteksbesök i Stuttgart

Vår innehållsrika vecka i Ludwigsburg fortsatte idag med studiebesök på forskningsbiblioteket Württembergissche Landesbibliothek och Stadtbibliothek Stuttgart. Imponerande hur välordnade besöken var och hur väl mottagna vi blev.

Württembergissche Landesbibliothek byggdes 1963-70, ett forskningsbibliotek som servar både forskare och allmänhet. De har enorma samlingar men är trångbodda så hela samlingen finns i magasin. Låntagarna gör onlinebeställningar dygnet runt och böcker plockas fram 4 gånger per dag för avhämtning. Minst 1500 beställningar kommer in varje dag. Biblioteket har också en av de största bibelsamlingarna i världen med 25000 biblar. Vi fick se några av dessa dyrgripar. De har också andra historiska samlingar bl a världens största Hölderlinarkiv och 3000 manuskript från medeltiden. Deras historiska samlingar är värderade till 500 miljoner Euro. Nu väntar alla på det nya mycket större biblioteket som ska stå klart under andra halvåret 2019 då det kommer att bli öppen tillgång till många av deras böcker när det finns mer plats.

Stadsbiblioteket i Stuttgart var imponerande med sina 8 våningar där det mesta av inredningen gick i vitt för att böckerna med sina färger skulle tala för sig självt. Detta var en av tankarna som den koreanska arkitekten Eun young Yi hade med färgsättningen i biblioteket. Ett fantastiskt bibliotek på många sätt, arkitekturen, inredningen, storleken och alla olika avdelningar. Det fanns tom en avdelning, die Graphotek, med hemlån av konst för låntagare från 14 år och uppåt, till en kostnad av 2.50 Euro per tavla. Många ungdomar lånade för att ta med sig till skolan för olika bildprojekt.

Trötta ben idag men vi gick ändå en sväng till fina julmarknaden i Ludwigsburg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar